Joint (Water) Sector Review
Van 27-29 Februari 2024, heeft een van de belangrijkste evenementen voor de watersector van Zuid-Soedan plaats gevonden in Juba: de Joint Sector Review. Deze conferentie werd georganiseerd door UNICEF en het Ministry of Water Resources and Irrigation (MWRI), en ontving 300 nationale en internationale gasten. De deelnemers waren onder andere: vertegenwoordigers van nationale ministeries en state ministeries, vertegenwoordigers van nationale NGO's en internationale NGO's en de private sector. De driedaagse conferentie had een ambitieus programma dat bestond uit presentaties van hoog niveau, parallelle sessies, posterpresentaties en een uitgebreide tentoonstelling van de private sector.
De Bibliotheek Aan Zet
Het begint allemaal met taal. Het spreken van de taal van het land waar je woont (en werkt) helpt bij het vinden van je plek in dat land en het helpt je ook om de cultuur te begrijpen. Cultuur kan je zien en horen. De stadsbibliotheek Dordrecht heeft een Taalcafé waar geoefend wordt met Nederlands spreken.De taalcoaches spelen in dit oefenen een belangrijke rol. Taalcoaches zijn er goed in om anderen de Nederlandse taal te leren en krijgen in het Taalcafé vaak te maken met andere culturen.
Zodra je geselecteerd bent om taalcoach te worden, ben je verplicht om de Training Taal Aan Zet te volgen waarin het leren van de Nederlandse taal aan anderen centraal staat; van uitspraak tot grammatica en technisch lezen. De inhoud van deze training raakt hier en daar wel aan culturele verschillen maar dit is eigenlijk minimaal. Gelukkig is dit in Dordrecht aan het veranderen! Heleen Meinster & Janet Brakel, van Stadsbibliotheek Dordrecht, realiseerden zich dat het belangrijk is voor de taalcoaches om de culturele achtergrond van hun clienten te begrijpen. En daarnaast, culturele vaardigheden te ontwikkelen zodat je deze als taalcoach kunt inzetten tijdens persoonlijke ontmoetingen en bij activiteiten in het Taalcafé.
Met veel plezier heeft About Education de taalcoaches van Drechtsteden getraind in ‘Cultuur en Culturele Vaardigheden’. Tijdens de training bleek de culturele ijsberg een echte ‘eye-opener’ te zijn. Wanneer je ontdekt dat er geen ‘normaal’ is tussen mensen die een verschillende culturele achtergrond hebben en dat we diep van binnen ook niet ‘hetzelfde’ zijn, dan wordt het echt leuk. In juni gaan we hiermee verder en staat er een hele dag voor ingepland!
Middelbaarberoepsonderwijs in Zuid Soedan
Er zijn van die opdrachten die eigenlijk alleen maar succesvol afgerond kunnen worden vanwege expertise en jarenlange ervaring ‘on the ground’. En ik heb zo’n opdracht afgerond in Zuid Soedan: het ontwikkelen van een National TVET Apprenticeship Guideline for South Sudan!
Vanaf begin 2012 ben ik actief geweest in capacity building projecten in middelbaarberoepsonderwijs in Zuid Soedan. Begin 2016 emigreerde ik naar Zuid Soedan om daar de Academy for Professional Development Ltd (AforPD) op te richten. Tijdens een verblijf van bijna 5 jaar heb ik me bezig gehouden met het ontwikkelen & geven van training, gespecialiseerd in het bijscholen van docenten die in het MBO werken. Als lid van het National TVET Adhoc Committee kon ik meepraten over hoe het middelbaarberoeps onderwijs (MBO) in Zuid Soedan verder ontwikkeld kan worden.
De achtergrond waarin mijn opdracht zich afspeelde? De complexiteit van de (onveilige) situatie in het land, het feit dat 21 verschillende departementen van verschillende ministeries MBO onderwijs in hun beleid hebben, het gebrek aan kennis van ministerie medewerkers in het algemeen en het gebrek aan MBO docenten in het bijzonder. Tel daarbij op alle internationale organisaties die ‘iets’ willen bijdragen aan het MBO onderwijs en jonge mensen aan het werk willen helpen en dit willen realiseren in projecten met een looptijd van 4 jaar. Dan vergeet ik voor het gemak even de ‘concurentie strijd' die er is tussen ministeries om deel te nemen aan subsidie projecten en ik vergeet ook maar even de kwaliteit van de personen die op een positie zitten waar beslissingen genomen worden.
Het is mij (samen met het AforPD team) gelukt om, vanwege mijn kennis over & ervaring in Zuid Soedan, een National TVET Apprenticeship Guideline for South Sudan te ontwikkelen wat aansluit bij de situatie en ook echt toegepast kan worden! De 60 vertegenwoordigers (overheid, onderwijsinstituten, private sector, INGOs) hebben tijdens een 3-daagse validatie bijeenkomst, de inhoud van het document goedgekeurd. Nu gaat het dpcument naar de minister van onderwijs, die het document na goedkeuring zal voorleggen aan het parlement.
Dit is een van mijn mooiste resultaten van mijn werk in Zuid Soedan en ik ben er trots op!!
Eerste PUM project afgerond
Sinds begin dit jaar ben ik met veel plezier PUM senior expert. Ik kan mijn ervaring en expertise als ondernemer/coach/trainer goed gebruiken in PUM projecten. Vanwege COVID19 heeft PUM de fysieke missies naar de klanten om moeten zetten naar remote activiteiten.
Mijn eerste remote PUM project voor een klant in Rwanda is inmiddels afgerond en we zijn trots op de resultaten. De klant in dit project was SAYE Ltd in Rwanda. De directeur is Amina Umuhoza Poetess, een jonge enthousiaste vrouwelijke ondernemer. SAYE Ltd is een social enterprise die home-made huishoudelijke artikelen verkoopt. De winst wordt gebruikt om sexuele voorlichting te geven aan jongeren. SAYE Ltd heeft een team jonge mensen (vrouwen en mannen) die de doelgroepen van de training goed begrijpen. Sexuele voorlichting is nog steeds een heel gevoelig onderwerp in Rwanda, maar SAYE Ltd wordt gerespecteerd en wordt daardoor veel gevraagd om voorlichting te geven op scholen, jeugdclubs en communities in de dorpen. Ook online is SAYE Ltd actief onder de naam Dukataze. https://dukatazeonline.rw/
PUM was gevraagd ondersteuning te geven aan de trainers van SAYE Ltd en hen te helpen bij het verbeteren van de trainingen & trainingsmateriaal. Met twee online sessies per week, veel energie en het op tijd uitwerken van huiswerkopdrachten, is het ons samen gelukt om een verbeterde inhoud van de training en bijpassende materialen te ontwikkelen. Het is bijzonder om in 3 maanden tijd zo'n mooie relatie op te bouwen waarin met veel plezier kan worden samengewerkt. En dat allemaal remote!! Ik hoop dat ik Amina, Sharon, Gisele, Sharon en Noella zal herkennen wanneer ik een keer in Rwanda ben........
PUM heeft inmiddels een vervolg aanvraag van SAYE Ltd goedgekeurd en SAYE Ltd wil met mij als expert verder. In het vervolgproject gaan we de organisatiestructuur van SAYE Ltd verbeteren en SAYE Ltd als social enterprise beter zichtbaar maken in de lokale markt. De start zal in elk geval weer remote zijn, maar dat maakt de motivatie er niet minder om.
Meer weten over PUM? https://www.pum.nl/en/
Samenwerking Yokoso HR
About Education en Yokoso HR werken samen in de begeleiding van mensen die geen werk hebben.
In Nederland zijn werkgevers wettelijk verantwoordelijk voor de re-integratie van werkloze ex-werknemers. Yokoso HR is partner voor de verantwoordelijke werkgevers en levert services binnen dit re-integratie traject. De aanpak van Yokoso HR is zeer succesvol; 80% van de mensen die begeleid worden vinden weer een baan voordat of op het moment dat hun WW periode afloopt.
Werkloze ex-werknemers die door Yokoso HR begeleid worden hebben over het algemeen de Nederlandse nationaliteit, maar kunnen een andere culturele achtergrond hebben. Een 'Nederlandse aanpak' werkt prima wanneer je de Nederlandse cultuur door-en-door kent. Het begeleiden van mensen die werkeloos zijn is maatwerk en soms is daar expertise van buiten voor nodig. In dit geval: kennis en ervaring in het coachen van personen met een niet-Nederlandse achtergrond. Wat maakt de coaching voor deze doelgroep anders? Het houdt in dat je: oog hebt voor culturele kaders, cultuur verschillen ziet, observeert & luistert zodat je de echte boodschap uit een verhaal kunt halen, respect hebt voor posities. Dit lukt prima wanneer de coach nterculturele vaardigheden in kan zetten.
About Education ontzorgt Yokoso door de coaching van werkelozen met een niet-Nederlandse achtergrond op de juiste manier en succesvol uit te voeren.
Website online
Welkom op de website van About Education. Mooi dat je ons gevonden hebt!
Na bijna 5 jaar in Zuid Soedan gewoond en gewerkt te hebben ben ik er weer: terug in Nederland.
Met About Education blijf ik doen waar ik goed in ben: onderwijs! En met onderwijs bedoel ik: training, coaching, professionele ontwikkeling, persoonlijke ontplooiing en internationalisering. Het liefst doe ik mijn werk in een multiculturele omgeving, die complex mag zijn. De manier waarop ik werk is inspirerend, nooit saai en zet aan tot nadenken. Dit helpt om resultaten te bereiken op organisatie niveau, persoonlijk niveau of op project niveau.
Meer weten over de services van About Education? Klik dan op de symbolen Training, Coaching, Advies & Ontwikkeling, Internationalizering.
Wil je wat meer over mij weten? Kijk dan op: Over ons en op mijn LinkedIn pagina.
Neem vrijblijvend contact op en laat me weten wat ik voor je kan doen.
- Marina Versluis, Trainer & Coach -